Kişiler

Uğur Tanyeli
Prof. Dr.
Uğur Tanyeli, Mimarlık ve mimarlık tarihi öğrenimini bugünkü adıyla, MSGSÜ Mimarlık Fakültesi’nde ve İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde yaptı. 1992’de doçent, 1998’de profesör unvanına hak kazandı. 2011-2015 arasında Mardin Artuklu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nin kurucu dekanlığını, 2015-2018’de İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi dekanlığını yaptı. 2018-2020’de İstanbul Şehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi dekanlığı görevinde bulundu. Çalışmaları, genel olarak mimarlıkta modernlik olgusu ve Türkiye modernliğinin Osmanlı 16. yüzyılından başlayan bir kapsamda mekansal-toplumsal çevre bağlamında irdelenmesi üzerinde yoğunlaşır. Çok sayıdaki kitapları arasında “İstanbul 1900-2000: Konutu ve Modernleşmeyi Metropolden Okumak” (Akın Nalça, 2004), “Turgut Cansever: Düşünce Adamı ve Mimar” (A. Yücel ile birlikte, Osmanlı Bankası Arşiv Araştırma Merkezi ve GG, 2007), “Mimarlığın Aktörleri: Türkiye 1900-2000” (GG, 2007), “Rüya, İnşa, İtiraz: Mimari Eleştiri Metinleri” (Boyut, 2011), “Sınıraşımı Metinleri: Osmanlı Mekanının Peşinde”nin (Akın Nalça, 2015), “Yıkarak Yapmak” (Metis, 2017), “Mütereddit Modernler: Türkiye’de ve Dünyada Mimar İdeologlar” (Işık Üniversitesi Yay., 2018) ve “Mimar Sinan: Tarihsel ve Muhayyel” (Metis, 2019) var.

Zehra Tonbul
Dr. Öğretim Üyesi
Zehra Tonbul Mimarlık Kuramı ve Tarihi alanında çalışmaktadır. Araştırmaları yirminci yüzyıl sanat ve mimarlık tarihi, teorisi ve felsefesi üzerine odaklanmaktadır. Tarih yazımı, düşünce tarihi ve modernizm çalışmaları konularını kapsar. Doktora tezini Boğaziçi Üniversitesi ve Viyana Üniversitesi eş danışmanlığında tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Mimarlık lisans derecesine ve Cambridge Üniversitesi'nden Mimarlık Tarihi ve Felsefesi alanında yüksek lisans derecesine sahiptir.

Arzu Erdem
Prof. Dr.
Arzu Erdem, Prof.Dr. (İTÜ Mimarlık Fakültesi Lisans 1983, Yüksek Lisans 1985, Doktora 1995) İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde 1988-2009 yılları arasında Araştırma Görevlisi, Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesör olarak görev alan Arzu Erdem, aynı üniversitede 2012-2013 yıllarında Mimarlık Bölüm Başkanı olarak görev yapmıştır. 2015-2017 yılları arasında Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanlığı görevini yürütmüştür. 2017 yılında göreve başladığı KHAS Üniversitesi’nde Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekan’ı ve eğitimden sorumlu Rektör Yardımcısı olarak görev yapmıştır. Ulusal ve uluslararası düzeyde akademik ve mesleki araştırmaları, görevleri, yarışma jüri üyelikleri, katıldığı ve ödüller aldığı yarışma projeleri, profesyonel mimari projeleri, uygulamaları, çalışmaları, bilimsel makale ve bildiriler ile sunumları bulunmaktadır. 2012 yılında Istanbul Su Medeniyetleri Projesi ile koruma dalında Ulusal Mimarlık Ödülü almaya hak kazanan mimari ekibin içinde yer almıştır.
Araştırmaları, mimarlık eğitimi, tasarım pedagoji ve süreçleri, bilişim teknolojileri ve tasarım pratikleri alanlarında yoğunlaşmaktadır. 2014-2018 yılları arasında Uluslararası Venedik Mimarlık Bienali’nin Türkiye Bilim Komitesi’nde yer almıştır. Prof. Erdem aynı zamanda doğal hayat ve bio-çeşitlilik konularında çalışma ve araştırmaları bulunan Rubicon Foundation (Hollanda)’nın ve İŞ GYO_Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin ve SEV-Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın yönetim kurulunda görev yapmaktadır.

Ferhan Yürekli
Prof. Dr.
Ferhan Yürekli, 1967'de İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden mezun oldu. 1970-2012 arasında kesintisiz olarak aynı fakültede Bina Bilgisi-Mimari Tasarım kürsülerinde, asistan, doçent, profesör olarak çalıştı. Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora dersleri verdi. Yüksek lisans ve Doktora tezi yönetti. Aynı fakültede Bina Bilgisi Anabilim Dalı Başkanlığı, Dekan Yardımcılığı ve Dekanlık yaptı. Ayrıca Anadolu, Uludağ, Osmangazi Üniversiteleri ile Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde davet üzerine Mimari Proje dersleri verdi. Moskova Mimarlık Akademisi’nde misafir jüri üyesi olarak bulundu. Archiprix-Türkiye Öğrenci Yarışması kurucu üyesidir.

Banu Özkazanç
Dr. Öğretim Üyesi
Mimarlık öğrenimini Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde (1999), yüksek lisans öğrenimini ise Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Ana Bilim Dalı, Mimarlık Tarihi ve Kuramı programında (2004) tamamladı. 1997 yılından başlayarak profesyonel kariyerini çeşitli mimari ofislerde proje mimarı, proje sorumlusu, proje yöneticisi ve firma ortağı olarak sürdürdü. Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde 2011-2014 yılları arasında yarı zamanlı öğretim görevlisi, 2015-2021 yılları arasında ise tam zamanlı öğretim görevlisi olarak görev aldı. 2020 yılında Haliç Üniversitesi Mimarlık Ana Bilim Dalı programında “Modern Bir Barınma Sorunsalı: Dünyada ve Türkiye’de Ev-Olmayanlar” başlıklı tezi ile doktora çalışmasını tamamladı.

Hale Sinirlioğlu
Dr. Öğretim Üyesi
Hale Sinirlioğlu, orta ve lise öğrenimini Üsküdar Amerikan Lisesi'nde tamamladıktan sonra 2007 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. 2009 yılında Londra'da Middlesex Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü'nde Avrupa ve Akdeniz Bölgesi En İyi Başvuru Bursu ile başladığı yüksek lisans çalışmalarını 'Merit' derecesi ile tamamladı. Yüksek lisans çalışmalarını takiben, Beykent Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden 2018 yılında "Kentin Görünen ve Görünmeyen Sınırları: İstanbul-Ataşehir Örneği" başlıklı teziyle doktora derecesini aldı. 2007-2011 yılları arasında farklı ülkelerde çeşitli mimarlık ofislerinde mimari tasarım ve uygulama üzerine çalışmıştır. 2012 yılından bu yana mimari tasarım stüdyoları ve mimari tasarım ile ilişkili çeşitli derslerde görev almaya devam etmektedir.

Erkan Kambek
Dr. Öğretim Üyesi
İstanbul Teknik Üniversitesi'nde mimarlık eğitim aldı, lisans eğitimimden sonra aynı üniversitede mimari koruma alanında yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı. Bir ekibin parçası olarak veya bir ekibin yöneticisi olarak yapılı yapılı kültürel miras koruma projelerinde birçok deneyimi var. Vakıf ve devlet üniversitelerinde yarı zamanlı devam eden akademik çalışmalarını İstanbul'da İstinye Üniversitesi akademik ekibinin bir üyesi olarak tam zamanlı hale çevirdi. Aynı zamanda ICOMOS ve ICOMOS Uluslararası Ahşap Komitesi üyesiyidir.

Deniz Tatlıdede
Öğretim Görevlisi
Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde 2000 yılında tamamlayan Deniz Tatlıdede Çelik, yüksek lisansını ise 2005 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Yapı Bilgisi Programı’nda tamamlamıştır. Doktorasını Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Fakültesi Rölöve Restorasyon Anabilim Dalı'nda tez aşamasında sürdürmektedir. 2000-2012 yılları arasında sektörde önde gelen çeşitli kuruluşlarda profesyonel olarak mimarlık yapan Deniz Tatlıdede Çelik, 2012-2016 yılları arasında T.C.İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Bölümü'nde kurucu öğretim görevlisi olarak akademik kadroda yer almış ve bir dönem program başkanlığı da yapmıştır. 2017 yılı itibarı ile İstinye Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak akademik kadroda yer almaktadır.

Sarper Takkeci
Öğretim Görevlisi
Mimarlık lisans ve Mimari Tasarımda Bilişim yüksek lisans derecesini İstanbul Teknik Üniversitesi’nden alan Mehmet Sarper Takkeci, doktora çalışmasına aynı üniversitede devam etmektedir. Çeşitli mimarlık ofislerinde ve serbest olarak çalıştıktan sonra mimarlık ile ilgili çalışmalarını 2011 yılından beri Herkes İçin Mimarlık Derneği bünyesinde devam etmektedir. Dernek bünyesinde AÇEV ile birlikte ortak yürütülen “Kadın Mekanları” projesinde, 2018 Venedik Mimarlık Bienali, Türkiye Pavyonu bünyesinde yürütülen 10. Vardiya “Uçsuz Bucaksız Azınlık Atölyesi”, 2019 Şikago Mimarlık Bienali kapsamında üretilen “Gizli Bileşen” yerleştirmesinde yer almıştır. Okan Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Altınbaş Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi’nde mimari proje stüdyosu, sayısal medya ve tasarım derslerinde öğretim görevlisi olarak görev almıştır.

Beril Sezen
Stüdyo Yürütücüsü
Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde tamamlayan Beril Sezen, yüksek lisans derecesini yine aynı üniversitede Mimari Tasarım programından almıştır. Müze mimarlığı ve temsilleri meselesi üzerine doktora çalışmasını aynı kurumda sürdürmektedir. Lisans eğitimi sonrasında mimarlık alanında çeşitli tasarım ofislerinde ve serbest olarak çalışmıştır. 2016 yılından bu yana Kadir Has Üniversitesi, MEF ve Okan Üniversitesi gibi çeşitli kurumlarda tam ve yarı-zamanlı öğretim görevlisi olarak mimari tasarım ve temsil üzerine dersler vermiştir. Herkes için Mimarlık Derneği bünyesinde kimi atölye yürütücülüklerinin yanı sıra derneğin 2019 Şikago Mimarlık Bienali işi olan ‘‘Gizli Bileşen’’ yerleştirmesi proje ekibinde yer almıştır.

Elif Ebru Yılmaz
Mimarlık Lisans eğitimini Çukurova Üniversitesi, Yüksek Lisans eğitimini
Mardin Artuklu Üniversitesi’nde tamamlayan Elif Ebru Yılmaz, şu an Kadir Has Üniversitesi
İletişim Bilimleri Doktora Programında çalışmalarını sürdürmektedir. Mimarlık
ve Sosyal Bilimler ara kesitinde konumlanarak mekan, toplum ve politikaya ilişkin
araştırmalarına devam etmektedir.

Can Tanyeli
M. Can Tanyeli İstanbullu bir mimar ve video sanatçısıdır.
2010 senesinden günümüze mimarlık ve görsel sanatların disiplinler arası etkileşimleri üzerinde profesyonel olarak çalışmaktadır. Çalışmaları La Biennale di Venezia, İstanbul Tasarım Bienali’nin birden çok edisyonu ve Lincoln Road 1111, Miami gibi hem Türkiye’de hem de yurtdışında gerçekleştirilen bienal ve sergilerde yer almıştır.
Görsel belge ve prodüksiyon stüdyosu Sarraf | Galeyan | Mekanik’in kurucu ortaklarından biri olmanın yanı sıra, misafir öğretim görevlisi olarak İstanbul’da çeşitli üniversitelerin güzel sanatlar, mimarlık ve tasarım fakültelerinde temel tasarım, temsil teknikleri, görsel prodüksiyon ve dijital hareketli görüntü üretimi konulu dersler vermiştir ve de hala vermektedir.

Emre Gündoğdu
Stüdyo Yürütücüsü
Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde tamamlayan İbrahim Emre Gündoğdu, 'Mimarlık Eğitiminde Aktivizm' başlık yüksek lisans çalışmasını aynı bölümde gerçekleştirmiştir. Lisans öğrenciliği zamanında Ölçek 1/1 oluşumu ile başlayan sosyal mimarlık ile ilgili çalışmalarını, 2011 yılından beri Herkes İçin Mimarlık Derneği bünyesinde sürdürmektedir. Dernek bünyesinde kırsal ve kentsel alandaki tasarım ve uygulama işlerinin yanı sıra araştırma projeleri ve atölyelerde aktif rol almaktadır. Çeşitli üniversitelerde bireysel ve dernekle beraber mimari proje stüdyoları ve seçmeli derslerde yer almış olan Gündoğdu 2020 yılından itibaren İstinye Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde 1. Sınıf proje stüdyosunun yürütücülük yapmaktadır. Gündoğdu ayrıca İTÜ Mimari Tasarım doktora programında alternatif müşterek mimarlık örgütlenmeleri üzerine doktora çalışmasına devam etmektedir.











